4 Temmuz 2008 Cuma

Sudaki ayak izimiz ve Ne yapabiliriz?

Bir pamuku tişört satın alırken ya da hamburger yerken ne kadar su tükettiğinizin farkında mısınız? Suyu sadece duş alırken, temizlik yaparken ya da bahçe sularken harcamıyoruzç Örneğin bir hamburgerin üretiminde ne su kullanıldığını bulmak için, ekmeğin üretim sürecinde kullanılan girdilerin (buğday, çavdar vs.) sulanması için kullanılan su miktandan et için kesilen sığırın tükettiği suya kadar bütün su kullanımı hesaplanıyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) raporu yediğimiz gıdalardan, kullandığımız eşyalara her şeyin üretiminde kullanılan su miktarını ortaya koyuyor.

Daha az su gerektiren üretim teknolojilerinin benimsenmesiyle, tarımda verimli sulama tekniklerinin kullanılmasıyla, su maliyetierinin ürün fiyatına yansıltılmasıyla, üretiminde daha az su harcanan ürünleri kullanmak sudaki ayak izlerimizi azaltabilir.*
İşte ürünlere göre su harcamaları:
1 Domates (70g) -13 lt
1 Dilim ekmek (30g)-40 lt
1 Kadeh şarap (125 ml)-120 lt
1 Bardak bira (500ml) - 150 lt
1 Paket patates cips (200g) - 185 lt
Ambalajlı kahve (125ml)- 208 lt
1 Hamburger (150g) - 2400 lt
1 Pamuklu tişört (500g) - 4100 lt
1 çift ayakkabı sığır derisi - 8000 lt*
*National Geographic Temmuz 2008 sayısından

Hiç yorum yok: